TeliaSonera’nın dünyanın en büyük fiber optik kablo yatırımcılarından biri olduğundan, İnterneti Bozan Adam yazımızda bahsetmiştik. Bir diğeri ise Google. Sektöre 2008 yılında giren Google, Pasifik Okyanusu altından geçip, ABD ile Japonya’yı saniyede 60 terabit hızla birbirine bağlayan fiber optik kablosunu devreye soktu. Kablonun maliyeti 300 milyon dolar ve 9 bin kilometre uzunluğunda.
2014 yılında Google, NEC, Shina Mobile, China Telecom, Global Transit ve KDDI ile birlikte bir konsorsiyum oluşturduğunu açıklayıp, amaçlarının Japonya ve ABD’yi daha “iyi” birbirleri ile “birleştirmek” olduklarını açıklamıştı. Bu konsorsiyumda bu kadar çok Çinli şirket olmasının sebebi ise, Çin’in internet altyapısının çok büyük çoğunluğunun aslında Japonya üzerinden dünyanın geri kalanına bağlanıyor olması.
Evlerimizde kullandığımız modern fiber optik modemlerin 10 milyon katı hıza sahip olan bu kıtalar arası fiber optik bağlantı kablosu, Japonya tarafında Chikura ve Shima kentlerinde okyanusun derinliklerinden çıkıp ülkenin internet omurgasına bağlanıyor. ABD’deki ucu ise Oregon Eyaleti’ndeki Bandon şehrinde. Burada işler ilginçleşiyor çünkü Bandon, Google’ın The Dalles veri merkezine oldukça yakın bir konumda.
Google’ın fiber optik hattı kendi veri merkezinin çok yakınından geçirip bu büyük hızdan yararlanmayı istemesi çok normal. Bandan aynı zamanda Google’ın bulut platform merkezlerinden. Google’ın ayrıca Japonya’nın başkenti Tokyo merkezli yeni bir Doğu Asya bulut platformu oluşturmak istediği de biliyor. Böylece taşlar yerine oturuyor. Google, yeni bulut platformu ile merkezi arasında kesintisiz bir veri akışı istiyor. Bu veri akışı aynı zamanda, özellikle bulut sunucularda karşılaşılan gecikme sürelerini de büyük ölçüde azaltacak.
FASTER adı verilen bu fiber optik kablo, aynı zamanda iki ayrı kablo ile Japonya ile Tayvan’ı da birbirine bağlayacak. Bu kabloların bant genişliği ise teorik olarak saniyede 20 terabit. Tayvan – Japonya arasındaki bu kablo sistemi ise yüzde 100 Google tarafından sahiplenilmiş durumda. Yani Google tüm bu operasyonun parasını cebinden çıkartıp vermiş.
Google dünyanın başka yerlerinde de denizaltı fiber optik kablo yatırımları yapmayı sürdürüyor. Uydu bağlantılarının sürekli olarak hava, atmosfer ve güneş olaylarından etkilenmesi, ayrıca müşteri taleplerini karşılayamayacak kadar kötü gecikme sürelerinin olması önümüzdeki yıllarda fiber optik yatırımlarını daha da artıracak gibi görünüyor. Örneğin ABD’nin doğu sahili ile Avrupa kıtasını birbirine daha hızlı bağlamak için Microsoft ile birlikte bir başka internet devi olan Facebook anlaşma yaptılar ve Atlantik Okyanusu altından şimdiye kadar geçirilmiş olan en hızlı fiber optik kabloyu, saniyede 160 terabit bant genişliğindeki altyapıyı beraber inşa edecekler.