Daha önceki bir yazımızda, .blog domain adresi uzantısının yakın zamanda kullanıma sunulacağından bahsetmiştik. .ist ve .istanbul domain adresi uzantılarının ise özellikle lokal popülasyona yönelik hizmet, ürün veya içerik hazırlayan internet sitelerinin SEO’larında ciddi olumlu etkiler yapacağından da söz etmiştik. Bu yazımızda, hali hazırda kullanımda olan fakat pek bilinmeyen domain adreslerinden bahsedeceğiz.
Domain adreslerinin bu kadar çeşitlenmesinin temel sebeplerinin başında, basitçe artık adres kıtlığı çekilmesi geliyor. 1995 yılından beri milyonlarca kişi, milyarlarca adresi kaydettirdi ve artık çok yüksek ücretler ödemeden iyi bir .com adresi almak ya çok zor, ya da imkansız. Yeni gTLD (Generic Top Level Domain) adres uzantıları, bu soruna bir çözüm oluyor. Artık yalnızca .com uzantılı adres almak en iyi durumda “eski moda” olarak nitelendirilebilir.
Bir diğer sebep ise, daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz, arama motorlarının sitenizin daha domail adresini çözümlerken içeriğinin genle olarak ne ile ilgili olduğunu anında anlamaları. Bu konuda arama motorlarının nasıl bir algoritmayı takip ettikleri pek net anlaşılmış değil. Ancak bütün uzmanlar, site içeriği ile uyumlu bir domain adres uzantısının az ya da çok yararlı olacağı görüşünde birleşiyor.
.xyz
Bu domain adres uzantısının var olma sebebi akılda kalıcılığı. .com gibi artık sıkıcılarmış bir uzantıya göre ilk anda farklılığı ile ön plana çıkıyor, ancak aynı zamanda akılda tutulması da çok kolay.
.(lokal)
.ist veya .istanbul gibi lokalizasyon belirten domain adresi uzantıları, dünyanın bir çok önemli lokasyonunu kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. .berlin, .nyc, .london gibi uzantılar ile doğrudan hitap etmek istediğiniz hedef kitlenin lokasyonuna nokta atışı yapabilirsiniz.
.guru
Bu uzantı ile bir mentorluk sitesi açtığınızda ne kadar ilgi çekeceğini bir düşünün. .guru, basitçe sitenizdeki konu hakkında gerçekten en bilgili kişilerden biri olduğunuzu gösterme açısından esprili ve akılda kalıcı bir çözüm. Ancak burada şöyle bir sorun var: Guruluk iddianızı gerçekten destekleyecek içerikler oluşturmanız avantajınıza olur. Aksi halde oksimoron bir site yaratmış olursunuz.
.photography
Her ne kadar video ve .gif animasyonlar, özellikle sosyal medyada fotoğrafların yerini almaya başlamış olsa da, fotoğraflar hala en net anlaşılan içerikleri oluşturmada rakipsiz. Özellikle bu konu ile profesyonel olarak ilgileniyor, bir arşiv, portfolyo veya basitçe bir fotoğraf bloğu oluşturmak istiyorsanız, bu domain adresi uzantısı sizin için yaratılmış demektir. Ama biz yine de acilen .video uzantısının çıkması beklentisi içerisindeyiz.
.tips
Liste makalelerin (listicle), how-to ve DIY içeriklerin, genel olarak her türlü tüyo ve ipucu veren metin, fotoğraf ve videonun patlama yaptığı son 1,5 yıllık süreç içerisinde neredeyse çok geç kalmış bir domain adresi uzantısı. Ama geç olması hiç olmamasından iyidir. Bariz kullanımları haricinde, özellikle e-ticaretçiler sattıkları ürün veya hizmetlerin nasıl kullanıldığını anlattıkları ayrı bir yapılanmaya bu domain adres uzantısını alıp ciddi farklılık yaratabilirler.