External ve Internal networkte gerçekleşen işlemler sayısal değerler ( IP adresleri ) üzerinden gerçekleşmektedir. Fakat her sitenin IP adresini ezberlemek imkansızdır. Domainler tam olarak bu noktada devreye girmektedir.
Örneğin; Markum.net sitesine giriş yapmak isteyen bir kullanıcı root DNS sunuculardan .Net uzantılı DNS serveri sorgulamaktadır. Net DNS sunucu ise alan adının yönlendirildiği nameserver sunucuların IP adresini vermektedir. Sonraki adımda ise kullanıcı bu Nameserverin yönlenmiş olduğu sunucuya erişerek Markum.net’in IP adresini talep eder. Bu bilgi kullanıcıya Markum.Net alan adı 178.210.160.200 IP adresine sahip sunucudadır şeklinde dönmektedir ve siteye erişim sağlanmaktadır.
Yukarıda da gördüğünüz gibi sadece Markum.net’e ulaşmak için tarayıcınıza 178.210.160.200 rakamlarını yazmanız gerekiyor. Markum.net domaini 178.210.160.200 rakamlarını karşılayan harflerdir. Bundan dolayı domain internet dünyasındaki rakamsal kargaşaya son verir ve kolaylık sağlar.
Domainler sisteminin teknik yönetimini İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) tarafından yürütülmektedir.Alan adları prosedürleri ICANN tarafından Dünya genelinde geçerli olacak şekilde belirlenmektedir. ( Ülke uzantılarında bu farklılık gösterebilir )
Alan adları, register sürelerinin bitimine müteakiben haklarını kayıp eder. Süresi biten alan adlarının alan adı sahibi , adresi gibi bilgileri değiştirilemez. Domain hakların tamamen bitmesi domain uzantısına göre belirli bir süre sonunda gerçekleşir. Örneğin .com, .net ve .org domain uzantılarında bu süre ortalama 75 gün civarındadır. Domain süresi bittikten sonra ve ilgili kayıt süre zarfında herhangi bir işlem tanımlanmamış ise alan adı tekrardan boşa düşer ve kayıt edilebilir hale gelir.
Domain sorgulamak için tıklayın!