İnternet geldi geleli, hayatımıza sonu gelmek bilmeyen bir şifre akını başlamış oldu. Çeşitli hizmetlere erişebilmemiz ve kişisel verilerimizi saklayabilmemiz için her adımda karşımıza şifre ekranları geldi. Bilgisayarlarımızda, akıllı cihazlarımızda bizden hep şifre istendi. Bu kadar çok şifre arasında kimi zaman şifremizi unuttuk, kimi zaman bir süre sonra varlığını bile anımsayamadığımız hizmetlere abone olduk. Halbuki internetin ilk dönemlerinde, belki de yalnızca dial-up şifremiz bizim için yeterliydi. Artık internete çıkabilmek için dahi DSL ve kablosuz ağ şifremizi bilmek zorundayız, hem de kendi evimizde!
Hâl böyle olunca, bu kadar şifre ile başa çıkabilmek için kimi zaman birçok hizmette aynı şifreyi kullandık, kimi zaman işimizi daha da kolaylaştırmak için inanılmaz basit şifrelere başvurduk. Şanslı kesimdenseniz ve uzun yıllar bu yöntemlerle mutlu mesut yaşadıysanız, hâlâ risk altında olduğunuz gerçeğini unutmamak gerekli!
Hosting ve şifre, yine mi?
Bir başka şifre yuvası olan hosting hizmetleri! Sitenize dosya mı yükleyecektiniz? Yönetim panelinizden veritabanı mı oluşturacaktınız? Eposta mı göndermek istemektesiniz? Sanal sunucunuza bağlanarak çalışmak mı istiyorsunuz? Veya sitemize üye girişi yaparak bir hizmet mi temin etmek isterdiniz? Evet, tüm soruların nereye varacağını başarıyla tahmin ettiniz! J Sizi yormak istemesek de, bu hizmetlerimizde karşınızda o şirin kutucukları görebilirsiniz. Hatırlayıp giriş yapabildiyseniz, ne mutlu size. J Ya hatırlayamadıysanız? Gelecek sefer daha kolay ulaşmak için çok kolay bir şifre tanımlamaya ne dersiniz? Bu bizce hiç iyi bir fikir değil! Neden mi? Lütfen okumaya devam edin!
Hosting hizmetlerinde başımıza neler gelebilir?
- FTP Şifresi: Web sitenize hayat veren dosyalarınız zarar görebilir veya silinebilir. Web sayfalarınıza zararlı kod bulaşabilir ve siteniz arama motorlarında zararlı olarak işaretlenebilir veya sitenizi ziyaret eden kişilere zararlı yazılım bulaşabilir.
- Eposta Şifresi: İnternette iletişimin önemli bir parçası olan eposta adresinizden, tanımadığınız kişilere uygunsuz mesajlar gidebilir, dolandırıcılık amaçlı mesajlar gidebilir, göndermeya çalışılan mesajlar size yüzlerce hata raporu dönmesine neden olabilir.
- Hosting Panel Şifresi: Barındırma hizmetinizdeki tüm servislere müdahale edilebilir, çeşitli silme işlemleri gerçekleştirilebilir veya hizmetin kullanılamaz duruma gelmesi mümkün olabilir.
- Sanal Sunucu Erişim Şifresi: Sunucunuzda bulunan hizmetlere göre, yukarıdaki durumlarla karşılaşılabilir ve daha da ileriye gidilerek sanal sunucunuz bir zombi bilgisayara dönüşebilir ve haberiniz olmadan dünyadaki çeşitli yerlere saldırılar düzenlenebilir.
Nasıl önlem alınabilir?
Bilgisayarınızda olabilecek virüs, truva atı, tuş kaydedici gibi zararlı yazılımlar da şifrelerinizin 3. şahısların eline geçmesine neden olabilir, bu nedenle güncel antivirüs programları ile bilgisayarınızı korumanız gerekmektedir.
Çok basit şifrelerden kaçınılmalıdır, örneğin 123456 gibi şifreler çok yaygın olarak kullanılmakta, bu durum da kötü niyetli kişiler için hesabınızda açık kapı bırakmak anlamına gelmektedir. Harf ve rakamlardan oluşan, mümkünse büyük ve küçük karakter bulunan, 6-7 karakterden uzun ve içerisinde özel karakterler olan şifreler tercih edilmelidir. Alan adınızda veya eposta hesap adınızda bulunan kelimelerden kaçınmak, şifre tahminini zorlaştıran etkenlerdir. Örneğin gokhan@arazi.net eposta hesabının şifresi gokhan veya gokhan123 gibi kelimeler içermemelidir.
Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.