WordPress dünya çapında en çok kullanılan hazır CMS sistemi. Aslına bakarsanız en çok kullanılan olmasının en büyük sebeplerinden birisi kolay olması ve onbinlerce eklentisinin olması. Bu eklentilerin de bir çoğu ücretsiz olarak sunuluyor. Ancak bir sorun var, ücretsiz eklentilerde bazen ufak tefek sorunlar çıktığı olabiliyor. Bazen yüklediğiniz eklenti sistemi aşırı derecede yorabiliyor ya da yüklediğiniz eklenti sunduğunu iddia ettiği şeyi sunmuyor olabiliyor. Hatta istediğiniz özellik için ek ücret istiyor. Muhakkak başınıza gelmiştir. Peki en kaliteli eklentileri nasıl filtreleyeceğiz? Bir eklentinin kaliteli olup olmadığını o eklentiyi kurmadan nasıl anlayabiliriz?
Son Güncelleme
Bir eklentiyi tanımanıza yarayacak olan ilk özellik son güncellenme tarihi. Bu tarih ne kadar yeni olursa o eklenti ile ilgilenen birileri var demektir. Ancak bu yöntem bazen işe yaramayabiliyor, eğer eklenti aşırı derecede basitse, eklentiyi güncellemeye de gerek kalmıyor. Ancak daha kompleks bir eklentiye ihtiyacınız varsa son güncellenme tarihinin yeni olmasına dikkat etmekte fayda var.
Uyumluluk Testi
WordPress sürekli olarak güncellenen bir sistem. Kuracağınız eklentinin bu güncelliği koruyabiliyor olması gerekiyor. Eklentinizin sizin sürümünüzde çalışmıyor olması boşuna size vakit kaybettirecektir. Güncel sürümünüzde testlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol etmelisiniz.
Aktif Yüklemeler
Benim için en önemli kıstas bu. Bir eklentiyi ne kadar çok kişi indirmişse o eklenti o kadar sorunsuz çalışıyordur. Çünkü o eklentiyle ilgilenenlerin sayısı daha fazladır, günceldir, stabildir vs. Sağlanan bu sosyal kanıt ile en kaliteli eklentilere yönlenmiş oluyorsunuz.
İncelemeler
Yine çok fazla dikkat edilen alanlardan birisi eklentinin kaç yıldız aldığı. Genellikle 5 ya da 1 skoru verilen bu alanda dikkat etmeniz gereken oy sayısının azlığı/çokluğu ve buna göre puanın dağılımı. Toplamda oy veren kişi sayısı 3 ise bu kıstası listenizden çıkarabilirsiniz.
Yorumlar
Eklentiye gelen yorum sayısı fazla ise o eklenti daha iyidir diye bir genellemede bulunabiliriz. Tabii yorumlara da bir göz gezdirip neler yazıldığına bakmakta fayda var. Ücretsiz eklentiler için genellikle sahte yorumlar yapılmamakta olduğundan okuduklarınıza güvenebilirsiniz.
Yazılımcı
Eklentiye katkıda bulunan yazılımcıların profillerini inceleyerek son commitleme frekanslarını inceleyebilir ve profilin gerçek bir profil olup olmadığına bakabilirsiniz.
Destek
Kuracağınız eklenti ne kadar basit ya da karmaşık olursa olsun içinde mutlaka sorun çıkma olasılığı vardır. Yenilenen sürümle bir çakışma, temanızla bir çakışma ya da hiç aklınıza gelmeyecek bir sorun çıkabilir daima. Bu sorunlar her eklentide olabilir, önemli olan destek sunulup sunulmadığı. Eklenti sayfasındaki mini destek forumunun aktif olarak cevaplandırılıp cevaplandırılmadığını kontrol etmelisiniz.
Sizin de eklentileri değerlendirmek için kullandığınız başka kriterler var mı? Bizimle yorum olarak paylaşmaktan çekinmeyin.